Fredrick Schjelderup

Fredrick Schjelderup

Fredrick Schjelderup (1990) is een Noorse componist uit Sandsli, Bergen (Noorwegen). Hij begon met slagwerk in zijn plaatselijke schoolband, welke hij voortzette in verschillende andere brassbands en jeugdsymfonieorkesten. Van 2007 tot 2017 speelde hij met de wereldberoemde brassband Eikanger - Bjørsvik Musikklag. Deze achtergrond heeft zijn werk sterk beïnvloed.

Fredrick begon te componeren tijdens zijn muziekstudie op de middelbare school. In deze periode ontving hij de "Chess Scholarship" voor het componeren, uitgereikt door de Noorse Bandfederatie (NMF). In datzelfde jaar kreeg hij ook een opdracht van "Oi Oi Festivalen" op het Festival van Bergen (Festspillene i Bergen).

Zijn muzikale opleiding werd voortgezet bij Manger Folkehøgskule waar hij les kreeg van de Noorse componist Torstein Aagaard-Nilsen (2009-2010). Fredrick voltooide zijn bachelor in componeren aan de Grieg Academy of Music (Universiteit van Bergen) in 2014, die werd geleid door Morten Eide Pedersen. Als onderdeel van zijn universitaire opleiding volgde Fredrick ook lessen in dirigeren onder de vleugels van Harald Eikaas, Tom Brevik en Halldis Rønning.

Tijdens zijn studie werd zijn muziek in verschillende landen over de hele wereld uitgevoerd. In 2011 werd zijn stuk "Festivtas" bekroond met de 2e plaats in het Ohio Brass Arts Festival - Composers wedstrijd. In 2012 werd zijn stuk "Courage" voor sinfonietta door het Bit 20 Ensemble (een van de toonaangevende hedendaagse muziekensembles in de Scandinavische landen) gekozen voor uitvoering op het Borealis Festival. De laatste jaren heeft Fredrick verschillende opdrachten voor bands geschreven. In 2015 werd zijn stuk "Light" gekozen als plichtwerk voor het Vlaams Open Brassband Kampioenschap (C afd.) in Mechelen, België.


Fredrick Schjelderup

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x