Wim Bex

Wim Bex

Wim Bex (1977) zette op 8-jarige leeftijd zijn eerste muzikale stappen in de muziekschool te Tongeren, eerst op trompet en vier jaar later op tenor trombone. Hij studeerde vervolgens aan de muziekhumaniora te Hasselt en ging daarna naar het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij onder impuls van zijn leraar Dhr. Michel Tilkin overschakelde op bastrombone.

Na een dozijn jaren te hebben gemusiceerd bij zowat alle Belgische en enkele buitenlandse orkesten en ensembles, werd hij vanaf 1 januari 2009 vast aangenomen bij het Limburgs Symfonie Orkest te Maastricht. Na de fusie met het Brabants Orkest in 2013 gingen beide orkesten verder als „philharmonie zuidnederland”, waar Wim nog in dienst bleef tot december 2017.

In 2008 schreef hij zijn eerste compositie “Vademecum for Bass Trombone”, op verzoek van en opgenomen door Geert De Vos. Het werd een groot internationaal succes. Enkele uitvoerders: Charlie Vernon (Chicago Symphony Orchestra), Blair Bollinger (San Fransisco Symphony), Denson Paul Pollard (New York MET Orchestra), Brian Hecht (Atlanta Symphony Orchestra), … Het werk hoort ondertussen bij het standaard repertorium voor afstuderende conservatoriumstudenten.

Al snel volgden opdrachten voor andere solowerken (tenortrombone, trompet, bastuba, euphonium, alto) - allemaal opgenomen op CD. Ook schreef hij muziek voor symfonisch orkest (kindervoorstelling ‘De Kindertemmer’ door het LSO), harmonieorkest (opening van de Zuid-Boulevard in opdracht van de stad Waregem) en diverse ensembles.

De belangrijkste leermeesters in zijn muzikale loopbaan zijn Ludo Verjans, Michel Tilkin en Wim Henderickx. Zij brachten hem, naast een natuurlijke en logische kijk op een muzikale partituur, vooral bij dat muziek benadert dient te worden met een open en positief ingestelde geest, volledig ten dienste van ‘het verhaal achter de noten’.

Wim Bex

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x