Roger Derongé (°Brussel 1958) groeide op in Tervuren waar hij op zesjarige leeftijd zijn eerste muzikale kennis verwierf binnen de plaatselijke harmonie.Tijdens zijn hogere studies aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel behaalde hij diverse Eerste Prijzen waaronder die voor trompet en Harmonie-Fanfare-Brassbanddirectie (HaFaBra). Roger heeft heel wat ervaring opgedaan bij het toenmalig Symfonieorkest van de BRT en het Nationaal Orkest van België. Daarnaast speelde hij mee met folkgroep Rum en ging hij gedurende 2 jaar op tournee door Nederland, Duitsland en België met de BRT-productie Het Zwarte Goud (met o.a. Wannes Van de Velde, Dirk Van Esbroeck, Juan Masondo, Dree Peremans,…) Samen met o.a. Jan Hautekiet, Frakke Arn, Erik Melaerts en Tars Lootens, verzorgde hij de muziek voor de film Brussel van Mark Sebille.
Als cornettist was Roger Derongé verbonden aan Brassband Willebroek en Brassband Buizingen.
Aan het begin van zijn professionele carrière heeft Derongé gedurende een aantal jaren muziekonderwijs in de dagschool gecombineerd met lesgeven aan de academie. Daarna koos hij voor een voltijdse baan als leraar Koper, Samenspel en Instrumentaal Ensemble aan de Gemeentelijke Muziekacademie De Vonk van Oud-Heverlee en de Academie voor Podiumkunsten (APKO) van Overijse-Hoeilaart-Tervuren.
Roger Derongé behaalde diverse prijzen. Zo ontving hij o.a. in 1997 een prijs voor de Compositiewedstrijd Vlaamse Gemeenschap met A Ticket to Two Thousand. In 2004 werd hij met zijn werk Silva Carbonaria kwartfinalist in de internationale compositiewedstrijd Coups de Vents in Frankrijk. In 2014 werd Derongé winnaar van de driejaarlijkse gemeentelijke Cultuurprijs Maurits Wynants van de gemeente Tervuren, en in 2018 werd zijn compositie In Flanders Fields verkozen als opgelegd werk in 2de afdeling bij de Belgische Brassband Kampioenschappen. Nog in 2018 werd hij met zijn compositie Fanfaflut, geschreven voor fluitkwartet, in de Verenigde Staten uitgeroepen tot winnaar van de National Flute Association Newly Published Music Competition. En in dezelfde wedstrijd werd hij in 2019 finalist met zijn werk Klezmorim, eveneens gecomponeerd voor fluitkwartet.
Eind juni 2019 ging Roger Derongé met pensioen als muziekleraar maar op muzikaal vlak blijft hij nog actief in meerdere domeinen. Zo is hij lid van de amateurmuziekorganisatie VLAMO, geeft hij artistieke adviezen aan muziekverenigingen en zetelt hij als jurylid bij orkestwedstrijden. Ook in de toekomst zal hij zich blijven toeleggen op componeren, arrangeren en dirigeren.